Яна Левиева (1967 - 2018) Яна Левиева, една от най-талантливите и

...
Яна Левиева (1967 - 2018) Яна Левиева, една от най-талантливите и
Коментари Харесай

Почина художничката Яна Левиева

Яна Левиева (1967 - 2018)

 

Яна Левиева, една от най-талантливите и обичани български оформителки и илюстраторки на книги, умря, съобщи издателят Манол Пейков в обществените мрежи. 



" Отиде си Яна Левиева, една от най-големите и най-талантливите. Благодаря ти, Яна -- за кориците и илюстрациите, които изпреварваха мозъците и времето. Единствено сърцата ни постоянно успяваха да бъдат в крайник с тях. Благодаря ти, че имахме щастието да бъдем твои съвременници ", написа той, видя Блиц.



Яна Левиева беше преподавателка в Националната художествена академия в компетентност „ Книга и печатна графика ”, както и авторка на някои от най-оригиналните и разпознаваеми корици на български издания, в това число тези на Георги Господинов.

Опечалени нейни сътрудници и другари споделиха в обществените мрежи какъв брой доста са се възхищавали на професионализма, неповторимия ѝ гений и силата ѝ.

Яна Левиева е родена е в София на 23 март 1967 година Завършила е Художествената гимназия в София и Националната художествена академия със компетентност “Илюстрация и оформление на книгата ” в класа на проф. Борислав Стоев. От 1989 година работи на свободна процедура като графичен дизайнер и илюстратор, а от 2004 година е хоноруван учител в НХА в компетентност „ Книга и печатна графика ”. Има голям брой осъществени издания, най-вече книги на издателствата „ Петриков ”, „ Факел ”, „ Стигмати ”, „ Жанет 45 ”, „ Рива ” и други Левиева е един от създателите в дизайн-репортажа Visual Cut Bulgaria на Андреан Нешев.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР